На сучасному ринку ринку опалювального обладнання можна купити радіатори опалення різних конструкцій. Критично важливо правильно вибрати оптимальні радіатори під вашу ситуацію. Наприклад, навряд чи варто переплачувати за біметалічні, якщо у вас приватний будинок та свій котел. Але ще важливіше не припуститися помилок при підключенні, які можуть призвести до сумних наслідків. Адже вихід із ладу системи опалення серед зими – це майже катастрофічна ситуація.

Які радіатори опалення можна купити в Україні

Сталеві панельні радіатори

Популярні за рахунок оптимального співвідношення ціни, високого ККД та зовнішнього вигляду. Підвищений попит мають радіатори Пурмо.

Основні переваги:

  1. Висока тепловіддача, високий ККД – до 75%, досягаються за рахунок тонких стінок тепловіддачі за рахунок теплового випромінювання та конвекції.
  2. Мала інерційність – швидка реакція зміну температури робочого середовища, висока швидкість прогріву.
  3. Невисока ціна та простий монтаж радіаторів.
  4. Економічність. Не потрібний великий обсяг теплоносія – економія енергоресурсів.
  5. Цілісна конструкція, невелика вага, бічний і нижній варіанти підклюювання – зручний, простий монтаж.
  6. Широкий модельний та розмірний ряд – можливість оформлення інтер’єру за своїми перевагами.

Сталеві панельні радіатори ідеально підходять для автономних систем опалення та обмежено для централізованих. Справа в тому, що в системах центрального опалення нерідкі перепади тиску і гідроудари в 15-20 бар, а робочий тиск панельних радіаторів 10 бар, а випробувальне 15 бар.

Щоб автономна система опалення служила довго потрібно:

  1. Якісний теплоносій. Найкраще чиста (дощова або дистильована) вода без мінеральних та абразивних домішок. Мінеральні домішки призводять до відкладень на стінках труб та радіаторів та знижують тепловіддачу. А абразивні домішки на кшталт піску та окалини дряпають внутрішню поверхню батарей та труб, а це руйнування захисного шару оцинкування та передчасна іржа. Через це радіатор прослужить не 20-30 років, а 8-12 років.
  2. Правильно підібрані радіатори. Наприклад, тільки сталеві панельні радіатори можуть використовуватись у системах опалення з антифризом. Антифриз додають у воду у заміських будинках та дачах, де бувають періоди, коли взимку нікого немає вдома та опалення відключено. Звичайна вода замерзне та розірве труби та батареї, а з добавкою антифризу не замерзне. Але суміш води з антифриз легко проходить через ущільнення в різьбових з’єднаннях. Отже збірний секційний радіатор рано чи пізно почне протікати. Фінські панельні радіатори PURMO (Пурмо) показали себе на практиці з кращого боку при правильному монтажі з ними не буває проблем. Навіть із не дуже якісним носієм служать понад 20 років.
  3. Правильно змонтувати систему та підключити радіатори, але про це пізніше.

 

Алюмінієві секційні радіатори.

Алюміній — це чудова теплопровідність і найвищий показник тепловіддачі в класі.

Головні особливості та переваги:

  1. Теплова ефективність – найвища тепловіддача із усіх видів радіаторів до 190 Вт на секцію.
  2. Хімічно стійкий і не іржавіє в принципі. Хоча можливі явища електрокорозії, якщо теплообмінник котла мідний, а вода є провідником.
  3. Секційність дозволяє нарощувати батареї для опалення до необхідної теплової потужності.
  4. Легкі, компактні – невелика вага забезпечує зручне транспортування та монтаж.
  5. Доступна ціна.
  6. Сучасний дизайн моделей – успішне доповнення до інтер’єру.

Біметалеві батареї

Відмінний варіант для ефективної роботи як в автономних, так і централізованих системах опалення. Найміцніші з погляду робочого тиску – 25-30 бар.

Найважливіші їх переваги:

  1. Довговічні завдяки конструктивному рішенню. Усередині алюмінієвого радіатора розташований сталевий осердя.
  2. Висока міцність. Здатність конструкції витримувати різкі перепади тиску, включаючи гідравлічні удари.
  3. Сумісність з теплоносіями низької якості, що містять агресивне середовище та різні домішки. Мають високу корозійну стійкість.
  4. Швидке нагрівання та висока тепловіддача дозволяють економити на енергоресурсах.
  5. Можливість збільшення кількості секцій.
  6. Стильний дизайн.
  7. Термін експлуатації значно довше, ніж сталевих чи алюмінієвих виробів.

Однак ціна біметалевих радіаторів досить висока.

Чавунні радіатори

Упродовж уже більше ста років не втрачають своєї актуальності литі чавунні радіатори. Їх затребуваність обумовлена низкою незаперечних переваг:

  1. Мають гарну стійкість до абразивів і хімічних домішок у теплоносії.
  2. Прекрасно протистоїть утворенню корозії.
  3. Можуть ефективно функціонувати в системах опалення із природною циркуляцією, тому не вимагають підключення циркуляційного насоса.
  4. Завдяки великим діаметрам виключається необхідність прочищення навіть за тривалої експлуатації.
  5. Мають чудову стійкість до різких перепадів тиску в системі, включаючи і гідроудари.
  6. Відрізняються високим ступенем тепловіддачі та теплової інерційності.
  7. Характеризуються тривалим терміном служби. Деякі моделі експлуатуються протягом 50-60 років.
  8. Доступна ціна.

Але все ж таки їх час минає, у них досить низький ККД (40-50%), висока інерційність, великі габарити і вага, а також застарілий зовнішній вигляд.

Тепер перейдемо до помилок монтажу радіаторів, які можуть призвести до перевитрати палива, а то й аварії в системі опалення.

Помилка монтажу радіаторів № 1 – запірна арматура при підключенні радіаторів опалення

Відмова від установки запірно-регулюючої арматури, особливо часто не ставлять кран на звороті. Це шлях до проблематичного обслуговування системи.

  1. Без облаштування запірного арматури контур опалення не захищений перед непередбаченими ситуаціями. Наприклад, не можна перекрити воду і зняти один радіатор, не зупиняючи всю систему. Рекомендується встановлювати кульові крани як на відпаювання всіх радіаторів так і на вході\виході всіх незалежних гілок системи опалення.
  2. Низька якість вентилів, розташованих на підвідних трубопроводах до радіаторів. Це не зовсім помилка монтажу, але проблеми будуть. Вентиль дозволяє плавно регулювати потік та знижувати подачу теплоносія за необхідності. Також добрий вентиль може повністю перекрити потік. Але зі 100% гарантією перекриває потік під тиском лише кульовий кран. Через вентиль вода може підтікати, особливо якщо він має низьку якість. Це меншою мірою відноситься до автономних систем опалення приватних будинків, де тиск в системі не перевищує 2-3 бар.
  3. Якщо не поставити на байпас кран в однотрубній системі опалення, то неможливо здійснити перемикання по прямій, коли потрібно відключити і зняти радіатор.
  4. Недоцільне встановлення вентилів і клапанів з термоголовками в системах централізованого теплопостачання. Через невисоку якість теплоносія через пару років їх експлуатації відбувається засмічення робочої частини регулюючої арматури. Що призводить до неможливості виконувати свою функцію, керувати теплоносієм.
  5. Застосування кульових кранів у системах центрального опалення, здатних витримувати рівень тиску менше 16 бар, може призвести до їх розгерметизації. Це відбувається через різкі перепади тиску, в результаті гідроударів у системі централізованого опалення.

Помилка монтажу радіаторів № 2 - монтаж радіаторів опалення до завершення обробки, а іноді навіть до встановлення вікон

Порушення послідовності проведення монтажу радіаторів та інших етапів ремонту може призвести до проблем як у технічному, так і естетичному плані.

  1. Монтаж радіаторів опалення до встановлення вікон і дверей в зимовий період може призвести до замерзання води в системі та виникнення протікання.
  2. Проведення гідравлічних випробувань при мінусових температурах, з подальшим відключенням опалення та без здійснення зливу води призведе до замерзання. В результаті зростає тиск усередині батарей, який здатний розірвати як радіатори, так і опалювальні труби. Виникає аварійна ситуація, ліквідація якої вимагатиме суттєвих додаткових фінансових витрат.
  3. Монтаж радіаторів опалення під час виконання будівельних та оздоблювальних робіт може призвести до порушення їхнього зовнішнього вигляду. Радіатори можуть постраждати від впливу цементу та клейових складових, лаку та фарб, будівельного пилу та механічних пошкоджень.

Помилка монтажу радіаторів № 3 - недотримання різниці діаметрів трубного розведення

Труба опалювального контуру та відводи до радіаторів повинні мати різні діаметри. У магістралі її поперечний переріз завжди підбирають більший. При переході теплоносія в трубу з меншим діаметром підвищується тиск. Тобто рідина швидше заповнюватиме радіатор. В результаті підвищується швидкість проходження теплоносія по контуру опалення. А відповідно буде краще нагріватись батарея опалення.

Тому навіть при монтажі радіаторів у двотрубній системі опалення для підключення наступної батареї застосовують трубу з меншим внутрішнім поперечним перерізом у порівнянні з магістральною.

Якщо діаметр відводу до радіатора буде більшим, ніж у труб опалювального контуру, то тиск на переході значно впаде. І відповідно через це батареї залишаться прохолодними, особливо далекі лінії системи. Перепад діаметрів при монтажі радіаторів є природним балансуванням системи, щоб і ближні та дальні радіатори прогрівалися приблизно однаково. На ілюстрації нижче приклад зразка підбору діаметрів труби для автономної системи опалення.

Помилка монтажу радіаторів № 4 - маскування батарей

Намагаючись підібрати будь-який креативний варіант маскування радіатора, більшість людей забувають про головну мету опалення – давати тепло в будинок. Адже якщо виконати монтаж радіаторів, захованих у нішу або за якийсь екран, перестає нормально виконувати свої функції. Найчастіше “обрізається” можливість променистого перенесення теплової енергії. Але й конвективна складова страждає, якщо сховати радіатор у глибоку нішу.

Тому не рекомендуємо ховати опалювальні прилади. Краще вивчити всі варіанти та вибрати батареї, які впишуться в дизайн. Наприклад, вертикальні трубчасті радіатори, які самі по собі можуть бути цікавим дизайнерським рішенням, див. фото нижче.

Також важливий – швидкий та легкий доступ до радіатора після монтажу та місць приєднання його до труб опалювального контуру. У будь-якій навіть надійно зібраній системі, що працює з рідинами під великим тиском, можуть у будь-який невідповідний момент виникнути протікання. А для оперативного усунення такого дефекту потрібно швидко та легко підібратися до цього місця. І як складно цього досягти, якщо батарея прихована за маскуючим виробом різної конструкції.

Окрема ситуація, коли у будинках старої споруди для встановлення батареї передбачено нішу. У цьому випадку рекомендується на стіну за обігрівальним пристроєм закріпити тонкий фольгований теплоізолюючий матеріал або звичайну фольгу. Це дасть змогу збільшити тепловіддачу від радіатора на 10-15%.

Рівномірне прогрівання кімнати дозволить забезпечити лише безперешкодна циркуляція теплого та холодного повітря в ній.

Помилка монтажу радіаторів № 5 — зміни заводських ущільнень додавання льону та фум стрічки до пробок та з'єднань сучасних радіаторів

Більшість фахівців особливо старого загартування при монтажі радіаторів намагаються замінити силіконові ущільнення, що постачаються в комплекті з новою батареєю, на щось товще з гуми. Додають льон або фум-стрічку, де такі ущільнення не передбачені. Так, у більшості різьбових з’єднань у сантехніці подібного роду ущільнення потрібні, але є випадки, коли вони навпаки порушать герметичність. Такі сантехніки пропонують монтувати паронітові прокладки замість або на додаток до заводських. Однак практика показують, що ці «довговічні» ущільнення не справляються зі своїм завданням, оскільки їх виготовляють із матеріалу, що не здатний витримувати тривалу експлуатацію. У результаті в місці приєднання батареї дуже швидко починають з’являтися протікання.

Інструкція з монтажу радіаторів опалення

Зробивши короткий аналіз характерних помилок встановлення батарей, пропонуємо алгоритм правильного монтажу радіатора опалення:

  1. Розмічаємо місця розташування опорного кріплення.
  2. Просвердлюємо отвори та встановлюємо кріпильні кронштейни.
  3. Комплектуємо сталевий панельний радіатор необхідними елементами
  • викручуємо заглушки з батареї у місцях приєднання до опалювального контуру;
  • встановлюємо повітровідвідник з протилежного боку від місця приєднання труби, що підводить, до приладу обігріву;
  • в отвір, куди подаватиметься теплоносій, вкручуємо патрубок із встановленим запірним пристроєм, це дасть можливість перекривати надходження гарячої рідини в радіатор у разі необхідності його ремонту;
  • цей же патрубок монтується терморегулятор;
  • патрубок з краном вкручуємо в прилад обігріву в місці підключення до обернення.
  1. Підготовлену до монтажу батарею навішуємо на 2 кронштейни, при цьому захисну плівку з неї не знімаємо. Важливо, щоб батарея мала невеликий нахил у бік подачі теплоносія, а сторона з повітровідвідником виявилася найвищою точкою.
  2. Підключаємо сталевий панельний радіатор до системи обігріву, використовуючи спеціальні швидкознімні фітинги.
  3. Подаємо теплоносій у опалювальний контур.

Після завершення всіх ремонтних робіт до приміщення потрібно зняти з радіатора захисну плівку.

Связаться с нами

    Задайте вопрос нашим экспертам!

      Файл в формате .jpeg, .png, .pdf, .doc, .xls до 2 Mb

      Спасибо

      Мы свяжемся с Вами в ближайщее время

      Дякуємо

      Ми зв'яжемося з Вами найближчим часом

      Кошик

      Упс, щось пішло не так

      На даний момент кошик порожній :(

      Зв'язатися з нами