Мириться з холодом у квартирі, по-перше, неприємно, по-друге, не потрібно. Адже завжди є можливість зробити так, щоб температура не опускалася нижче заповітних +18. І щоб зігрітися є два шляхи. Заощадити те тепло, що надійшло, або збільшити кількість тепла, яке надходить у будинок. Розберемо найефективніші методи обігрітися, які можуть перемогти холод у квартирі.

Для початку потрібно з’ясувати причину холоду у квартирі та переконається, що проблема не з тепломережами та можна покращити ситуацію самотужки. Є низка проблем, з якими можуть розібратися лише організації, що надають послуги опалення.

Ось перелік проблем із холодом у квартирі, які вирішити своїми руками не вийде і потрібно вирішувати спільно:

  1. Холодні або ледве теплі радіатори опалення по всьому під’їзду. Це може статися через втрати в теплотрасі. Самостійно таку проблему не вирішити, як мінімум, потрібно писати колективну скаргу і вимагати усунення проблеми та перерахунку платіжок за вже неякісне опалення.
  2. Засмічені труби або радіатори. Виявляється в нерівномірному нагріванні батарей або якщо частина батарей залишається холодними. Іноді цю проблему з холодом у квартирі вдається усунути, якщо випустити повітря. Повітряні пробки також блокують циркуляцію теплоносія. У разі фізичного засмічення труб чи радіаторів проблема складніша. Навіть якщо енергокомпанія прийме таку скаргу, то усувати її запропонують улітку. Тому що доведеться зливати воду зі стояка та позбавляти тепла всіх ваших сусідів під’їздом.
  3. Батареї ледве теплі та в квартирі холодно через втручання у систему опалення когось із сусідів. Наприклад, поставили собі радіатори великої потужності (об’єму) і після них теплоносій йде далі із значним зниженням температури. Це особливо актуально для старого житлового фонду з однотрубною (стояковою) системою опалення. Тут теж потрібно звертатися до служби на балансі якої знаходиться домова система опалення та вирішувати питання із «самововкою» адміністративними засобами.

Якщо опалення в принципі працює, але в холод у квартирі залишається навіть коли немає сильних морозів, тобто такі методи обігріться.

Холодно у квартирі – замініть чавунні радіатори на нові енергоефективні

Якщо вода надходить досить гаряча, але в квартирі все одно холодно, можливо, у вас стара система з чавунними радіаторами і допоможе зігрітися заміна на нові радіатори опалення.

Справа в тому, що за час роботи система опалення напевно засмічена. Не настільки, щоб перестати працювати, але достатньо, щоб помітно втратити ефективність. Та й ККД нового чавунного радіатора близько 45%, тоді як у сталевих панельних радіаторів близько 75%, а в алюмінієвих близько 80%. Різниця більш ніж істотна.

Звичайно, заміну радіаторів не назвеш швидким, простим, а головне дешевим способом перемогти холод. Але з іншого боку, якщо щороку додатково грітися електрообігрівачами – це обійдеться дорожче одного разу переробити систему опалення на сучасну.

Якщо у вас приватний будинок, то жодних дозволів та погоджень не потрібно. Якщо квартира у багатоповерхівці, то потрібно подати заяву до місцевого аналога ЖЕКу. І робити це краще навесні чи на початку літа. Адже незважаючи на реформи, ці організації дуже неквапливі у видачі дозволів та проведенні робіт. Адже без їхньої участі від’єднається від загального стояка і злити воду для заміни радіаторів не вийде.

У деяких випадках організації, на балансі яких знаходиться система опалення, наполягатимуть, щоб усі роботи виконали лише їхнього слюсаря. Запитань доведеться вирішити чимало, але всі вони переборні і в результаті ви забудете, що таке дуже холодно в квартирі і як це жити в обіймах з обігрівачем.

Що стосується питання як вибрати радіатор опалення для квартири, то є такі варіанти:

  1. Біметалічні радіатори – можуть застосовуватись у всіх системах опалення без обмежень щодо робочого тиску. Конструктивно це сталевий збірний трубчастий каркас (колектор), у якому циркулює теплоносій. А поверх сталі йде ребриста алюмінієва оболонка (радіатор), яка відводить та розсіює тепло у житловому приміщенні.

Це дуже вдала комбінація у високому ККД (вище 70%), де основну міцність та можливість витримувати тиск у 25-30 бар забезпечує сталевий каркас, а висока теплопровідність та пластичність алюмінію дозволяє створити розгалужену поверхню з дуже гарною конвективною тепловіддачею. Нестача у біметалевих радіаторів опалення лише один – висока ціна. Ну ще між ребрами алюмінієвої частини збирається пил, який не так просто видалити.

2. Алюмінієві радіатори – зовні практично не відрізняються від біметалічних. У них найвищий ККД у класі, оскільки теплопровідність алюмінію помітно вища, ніж у сталі. Алюмінієві радіатори можуть віддавати до 190 Вт на одну секцію, тоді як біметалічні близько 175-178 Вт/секцію. Крім того, у них досить великий просвіт у зоні циркуляції теплоносія, що дозволяє їх використовувати у самопливних системах опалення – це є актуальним для мешканців приватних будинків з автономними системами опалення. Але робочий тиск алюмінієвого радіатора 15-18 бар, що не завжди достатньо для висотних будинків з центральною системою опалення. У нормальному режимі гідравлічної міцності алюмінієвих радіаторів може бути і вистачить, але гідроудар 20-25 бар цілком може розколоти корпус алюмінієвого радіатора.

3. Сталеві панельні радіатори виготовлені з листової сталі завтовшки 1,1-1,2 мм. На листах штампується зигзагоподібний канал для руху теплоносія, а потім листи зварюються (дві половинки по периметру). Декілька таких штампованих панелей об’єднуються по дві три штуки в загальну батарею, але бувають і поодинокі різновиди. Крім того, до сталевої панелі приварюється сталевий профільований лист, який працює як радіатор для передачі тепла конвективним способом.

Вони майже також ефективні щоб зігрітися як алюмінієві, за рахунок малої товщини сталевого листа і чудово працюють як у променевому, так і в конвективному теплообміні. На ілюстрації нижче показано принцип циркуляції повітря в приміщенні, де встановлений сталевий радіатор Пурмо.

Сталеві панельні радіатори – це найкращий вибір для приватних будинків та для автономних систем опалення. Для центрального опалення вони не підходять, оскільки робочий тиск у них 10 бар, що недостатньо.

4. Трубчасті сталеві радіатори також витримують високий тиск та можуть застосовуватись у всіх видах систем опалення. Крім того, у них плавні вигини і немає гострих кутів, а також легко очищати їх від пилу на відміну від усіх попередніх варіантів. Але ціна також досить висока.

Якщо ваша квартира в будинку висотою до 9 поверхів або ви точно знаєте, що у вас своя автономна котельня або індивідуальний тепловий пункт (через ІТП йде розв’язка від міських мереж і у внутрішній системі не буває гідроударів та надто високого тиску) – найкращим вибором будуть алюмінієві або сталеві панельні радіатори. Якщо дивитися на панельні, то найкращими є радіатори Пурмо.

Якщо в квартирі холодно - перевірте вікна і встановіть екрани, що відбивають за батареями

Втрати тепла через вікна не такі дрібниці як може здатися на перший погляд. Особливо зараз, коли все частіше встановлюють лічильники тепла, а тарифи на тепло постійно зростають і зростатимуть все швидше.

Вже не потрібно переконувати, що двокамерні склопакети та вікна ПВХ – це необхідність, інакше холод у квартирі не перемогти. Але навіть через дуже гарне вікно може витікати тепло, якщо воно не зовсім коректно встановлено. Йдеться про утеплення укосів. Бажано це робити не лише зовні, а й з боку житлового приміщення див. ілюстрацію нижче.

Також добре, щоб підвіконня не нависало над радіатором опалення, але це краще передбачати на етапі заміни вікна.

Екрани, що відображають за радіаторами опалення, також допоможуть зігрітися і підняти температуру на пару градусів. Для цього на стіну наклеюють фольгований поролон завтовшки 10-12 мм. Він не тільки відображає частину променистої енергії в кімнату, але за рахунок власних теплоізоляційних властивостей трошки зменшує загальні втрати втрати приміщення.

Холод у квартирі – утепліть стіни

Тонкі бетонні стіни можуть стати відповіддю на запитання, чому в квартирі холодно. Панельні будинки старого житлового фонду іноді промерзають наскрізь із інеєм на шпалерах. Звичайно це рідкість, але якщо зовнішні стіни не утеплені, а квартира кутова перемогти холод буде важко.

Вихід один – утеплювати стіни. Добре, що зараз почали утеплювати старий житловий фонд централізовано. Але дійде це благо абсолютно всім не скоро.

Якщо робити утеплення самостійно, то є два варіанти:

  1. Утеплення стінок квартири зсередини. На перший погляд, це найкращий варіант. Адже не потрібні промислові альпіністи, можна впоратися своїми руками. Але не все так просто. Досвідчені будівельники не рекомендують утеплювати стіни зсередини. Допускають тільки в крайніх випадках, наприклад, коли у вас історичний фасад будівлі та будь-які зовнішні роботи заборонені, а холод у квартирі перемогти інакше перемогти не виходить. Справа в тому, що при розміщенні шару утеплення зсередини ми зрушуємо точку роси вглиб і є ризик, що точка роси опиниться на межі утеплювача та капітальної стіни. Це загрожує випаданням конденсату за шаром утеплення. З’явиться пліснява, грибок, а це не тільки псує обробку, але й небезпечні для легенів види плісняви. Точка роси – це таке співвідношення температури і вологості, при якому повітря не може утримувати всю вологу у вигляді пари і «зайва» випаде у вигляді конденсату. На ілюстрації нижче видно, що якщо стіна зовсім не утеплена, температура плавно падає від теплого приміщення до вуличної. І точка роси виявляється десь на півдорозі в товщі стіни. Конденсату не буде, оскільки в стіні немає повітря насиченого парою.

Якщо утеплення йде зовні стіни, то точка роси зсувається на межу зовнішньої стіни та утеплювача, іноді вона виявляється у товщі утеплювача. Це теж не страшно, оскільки в холодному зовнішньому повітрі недостатньо вологи, щоб випадав конденсат. А тепле вологе повітря крізь стіну не пройде. А у разі утеплення стін зсередини точка роси опиниться на внутрішній стороні стіни, де довкола якраз вологі і тепле повітря. А значить почне випадати конденсат. Цього ефекту можна уникнути якщо:

  • укласти шар утеплювача менше за розрахунковий, тоді точка роси залишиться в товщі стіни, але це знизить ефективність теплоізоляції;
  • Запечатати шар утеплення пароізоляційною плівкою, найчастіше застосовують цей метод, і він хороший, але немає в світі нічого абсолютного – через стики та місця кріплення паробар’єра проходитиме трішки пара, так, мало, але він накопичуватиметься, адже вивітриться йому із замкнутого простору нікуди .

2. Утеплення зовнішніх стін, як ви зрозуміли з описаного вище, ми рекомендуємо саме цей метод боротьби з холодом у квартирі. Так це недешево, але принесе результат раз і назавжди. У кожному місті є бригади та монтажні організації, які виконують утеплення фасадів. Утеплення стін – це по-справжньому ефективний спосіб не тільки зігрітися, але і заощадити на опаленні.

Сподіваємося тепер вам буде легше знайти відповідь на запитання, якщо холодно в квартирі, що робити. До наступних публікацій.

Як читати маркування циркуляційних насосів

Почнемо із загальних для всіх брендів значень. Наприклад, візьмемо назву насоса від бренду Грудфос: UPS 25-40 180 ми бачимо цифри, такі ж будуть і в позначенні циркуляційних насосів інших брендів і позначають:

  • 25 – діаметр приєднання до трубопроводу мм;
  • 40 максимальний напір у дециметрах, у разі 40 чи 4 метра;
  • 180 – монтажна довжина, розмах насоса в мм.

Розберемо повніше маркування, див. малюнок нижче:

 

За типом приєднання циркуляційні насоси бувають різьбовими, як на малюнку вище, або фланцевими. В автономних системах опалення приватних будинків використовуються переважно лише різьбові приєднання.

Що стосується конкретних брендів, то найкращими з найкращих вважаються циркуляційні насоси:

  • Wilo – Німеччина;
  • Grundfos – Данія;
  • DAB – Німеччина.

Це не означає, що насоси інших марок не варто розглядати, просто потрібно уважно вивчити характеристики, відгуки не тільки власників, а й фахівців з монтажу систем опалення, і тільки тоді приймати рішення, який насос для системи опалення купити.

 

Связаться с нами

    Задайте вопрос нашим экспертам!

      Файл в формате .jpeg, .png, .pdf, .doc, .xls до 2 Mb

      Спасибо

      Мы свяжемся с Вами в ближайщее время

      Дякуємо

      Ми зв'яжемося з Вами найближчим часом

      Кошик

      Упс, щось пішло не так

      На даний момент кошик порожній :(

      Зв'язатися з нами