Терморегулятори для систем опалення – це автоматичні та ручні термоголовки із термостатичними клапанами, які дозволяють підтримувати задану температуру в приміщенні. І економити, адже якщо в кімнаті нікого не буде найближчі кілька годин, то можна виставити мінімальну температуру, і термоголовка обмежить надходження теплоносія до радіатора. Це дозволяють заощадити та зменшити оплату за тепло. Правда економити вони допоможуть лише якщо у вас свій котел або опалення підключено через лічильник теплової енергії

Що дають автоматичні та ручні регулятори для радіаторів опалення

Розберемося скільки ж допоможуть заощадити терморегулятори і як швидко окупиться їхня установка. Ощадлива витрата тепла за допомогою термостатів опалення дозволяє заощадити від 30 до 46% витрат. Різниця залежить від типу та можливостей конкретного терморегулятора на батарею.

  1. До 30% дозволяють заощадити найпростіші механічні терморегулятори з рідинним сильфоном. Наприклад, терморегулятори від бренду Vario Term. Вони не вимагають електроживлення, абсолютно автономні і надійні і служать стільки ж, скільки і радіатор опалення 25-30 років. Головні переваги рідинних терморегуляторів – простота і низька ціна. Ціна комплекту з термоголовки та клапана з різьбленням під врізання в трубу починається з 35 доларів. А окремо термоголовка для радіатора коштує від 8-10 доларів. Адже деякі серії сталевих панельних радіаторів вже укомплектовані вбудованим термостатичним клапаном і потрібно купити лише термоголовку. Якщо збираєтеся монтувати нові батареї придивіться до сталевих радіаторів Пурмо (Фінляндія) вони найкращі у своєму класі.
  2. До 35% дозволяють заощадити механічні терморегулятори опалення із газовим робочим тілом. Вони схожі на попередній варіант, але працюють швидше та точніше. У них ті самі переваги та недоліки. До недоліків механічних регуляторів можна віднести:
    • неможливо задати графік, щоб витрати тепла знижувалися вдень, коли все на роботі;
    • потрібно підходити до кожного, щоб встановити потрібне значення температури.
  3. До 46% дозволяють заощадити автоматичні терморегулятори. Так, вони потребують електроживлення, але часто це пальчикові батареї яких вистачає на весь опалювальний сезон. Бувають як індивідуальні, так і кімнатні та будинкові терморегулятори з монтажем на стінку, які див. фото нижче. Будинкові терморегулятори можуть керувати не лише батареями та розподільчими клапанами, а й режимом роботи котла.

Автоматичні термостати можна програмувати та задавати добовий графік роботи. Більшість із них працюють із виносними датчиками температури, що дозволяє точніше вибирати температурний режим. Також у них менша інерційність. Деякі моделі сумісні з системою розумний будинок, і дають можливість керувати температурою у кожній кімнаті зі смартфона. Ціна помітно вища, але й приріст економії значний.

Що стосується терміну окупності, то все залежить від типу та кількості терморегуляторів. Механічні терморегулятори окупаються за перший опалювальний сезон. Якщо, звичайно, були закуплені і встановлені так як потрібно і де потрібно. Наприклад, можна заощадити і на опаленні, і на терморегуляторах, якщо встановлювати їх через один радіатор. Наприклад, у кімнаті два радіатори, а термоголовка на одному і т.д.

І звичайно ж у вас заощадити можна, якщо у вас є приміщення опалювати які 24 години на добу не потрібно. Якщо у вас невеликий будинок, в якому 2-3 житлові кімнати і весь час є хтось вдома, то регулятор може і допоможе заощадити, але не більше 5-7%. Це теж гроші та рішення купити терморегулятор для радіаторів окупиться, але за 3-4 роки.

Принцип роботи терморегулятор для батарей опалення

Ще раз нагадаємо – терморегулятор може лише зменшити кількість теплоносія за одиницю часу. Якщо батареї ледь теплі, термоголовка на батареї ніяк не допоможе.

Принцип роботи у всіх різновидів терморегуляторів полягає в тому, що є датчик, який відстежує температуру повітря в приміщенні та є клапан, який регулює подачу гарячої води в радіатор опалення.

Наприклад, якщо на терморегуляторі виставлена температура 20°С, а за фактом у кімнаті 24°, то регулятор зменшить швидкість потоку теплоносія. І навпаки, якщо в кімнаті 17°С, а на терморегуляторі радіатора встановлено 20°, то клапан відкриється ширше, і радіатор розігріється сильніше, поки температура не досягне заданого значення.

На ілюстрації нижче наведено схему найпростішого ручного терморегулятора на батарею з рідинним сильфоном. Він складається з двох основних вузлів:

  • термостатичного клапана (продається як окремо, так і вже входить до складу деяких радіаторів;
  • регулирующей термоголовки, которая в зависимости от температуры воздуха действует на шток клапана (продаются отдельно или в комплекте с клапаном внешней установки).

Термодатчиком і робочим тілом у вигляді термоголовок служить рідина з високим коефіцієнтом температурних розширень. Рідина поміщена у герметичний сильфон. Коли температура зростає – рідина розширюється та сильніше штовхає натискний шток робочого клапана. Якщо тиск рідини перевищує силу опору пружини, то сідло клапана частково перекриває та обмежує потік гарячої води. Головка для ручного регулювання дозволяє послаблювати чи посилювати опір пружини. Наприклад, якщо виставити на регуляторі значення +28 ° С, то сильфон не зможе подолати силу пружини. І потік теплоносія не буде обмеженим. Важко уявити ситуацію, коли в зимовий час температура в кімнаті перевищить +28°, тож потік залишатиметься максимальним.

І навпаки, якщо встановити терморегулятор положення 1 або позначене сніжинкою, клапан буде відкритий зовсім небагато. Цей режим призначений для захисту системи опалення від замерзання у разі від’їзду.

Деякі терморегулятори з клапанами можуть повністю перекрити трубу в положенні 0 і їх навіть можна використовувати як кран, що відсікає. Але не все, і все ж таки краще встановлювати перед регулятором кульовий кран. Варто він недорого, але тримає зі 100% гарантією, рекомендована схема підключення терморегулятора на батарею на малюнку нижче.

Крім простих механічних терморегуляторів, де робочим тілом є рідина або газ і засновані суто на фізичних властивостях, є електронні термостати з можливістю програмування температури та графіка роботи. Далі розберемося докладніше як вибрати регулятор опалення.

Як вибрати терморегулятор на батарею – різновиди та особливості

Перше і головне питання, на яке потрібно собі відповісти: навіщо, для якого потрібного результату потрібні термостатичні регулятори. Це і визначить вибір, а щоб можна було прийняти рішення, розберемо які вони бувають і що можна отримати, якщо купити терморегулятор на батарею того чи іншого типу.

  1. Комбінація найпростішого клапана та механічної термоголовки, в якій знаходиться і датчик, і механізм регулювання. Зовнішній вигляд та принцип роботи таких ми розбирали вище. Найчастіше це рідина, яка розширюється та стискається залежно від температури повітря. Це найпростіший і найдешевший варіант. При монтажі важливо, щоб головка була розташована горизонтально і не була закрита шторами нішами та іншими конструкціями. Інакше показання температури будуть невірними, адже біля радіатора опалення повітря буде набагато тепліше, ніж в іншій кімнаті.
  2. Комбінація клапана та термоголовки з виносним датчиком, див. фото нижче. Датчик є таким же гофрованим сильфоном з термочутливою речовиною і з’єднаний з головкою капілярною трубкою з максимальною довжиною до 20 метрів. Тиск передається на термостатичний клапан трохи складнішим шляхом, але принцип роботи той же. Виносний датчик температури потрібен, коли зняти дані за температурою біля радіатора опалення неможливо.
  3. Також є терморегулятори з виносним регулятором, який монтується на стіну, але продаються досить рідко.
  4. Електронні терморегулятори для радіаторів на батарейках. Різниця в тому, що тут є фізичний датчик температури на термопарі, мікропроцесор та мікродвигун для керування клапаном. Вони, як і раніше, можуть керувати тільки одним радіатором, але працюють набагато точніше і швидше. А також отримали можливість працювати за графіком (наприклад, знижувати температуру протягом дня, а за півтори години до повернення додому подавати більше теплоносія і піднімати температуру в будинку). Програмувати можна як добовий, так і тижневий графік, адже мало кому сподобається зниження температури у вихідний день, коли всі будинки. Але треба пам’ятати, що вони енергозалежні і потрібно стежити, щоб батарейки були свіжими.

Які радіатори сумісні з терморегуляторами опалення

Прямої заборони встановлювати терморегулятор на батарею будь-якого типу чи виробника немає. Але є різниця у ефективності роботи. Єдиним типом радіатора, з яким термоголовка не дасть відчутних результатів, є литі чавунні радіатори. Вони дуже потужні власними силами і вміщують значний обсяг води, через що дуже інерційні. А якщо радіатор повільно розігрівається і повільно остигає, то регулювання подачі носія втратить сенс. Поки що він охолоне вже треба давати команду на розігрів. Решта видів радіаторів опалення сумісні з терморегуляторами і показують хороший відсоток економії з тими чи іншими особливостями.

  1. Сталеві панельні радіатори виготовлені із сталевого листа завтовшки 1,1-1,2 мм, див. зовнішній вигляд у розрізі на ілюстрації нижче. Часто вже мають на борту вбудований термостатичний клапан і потрібно купити термоголовку, наприклад, майже у всіх радіаторів Пурмо. Це простіше та дешевше в порівнянні з іншими видами радіаторів опалення.
    За рахунок тонких стін дуже швидко розігріваються і віддають тепло, до того ж внутрішній об’єм панельного радіатора теж невеликий. Тому з ними економічний ефект від термостатичного регулятора опалення є найбільшим. Але сталеві панельні радіатори не можна використовувати в системах центрального опалення тому що їхній робочий тиск 10 бар, а в системах центрального опалення тиск вище, плюс бувають гідроудари здатні деформувати або навіть розірвати радіатор опалення.
  2. Алюмінієві радіатори – це збірні секційні радіатори з литих алюмінієвих блоків із розгалуженою ребристою структурою. У алюмінію дуже хороша теплопровідність, тому ККД алюмінієвих радіаторів найвищий у класі. З ними також чудово працюють терморегулятори для радіаторів опалення, але таких приємних зручностей на зразок вбудованих клапанів тут не буває.
  1. Біметалічні радіатори, тут усередині алюмінієвих секцій прихований збірний сталевий колектор. Біметалеві радіатори витримують будь-який тиск, який буває в системах опалення. З ними терморегулятори для батарей теж добре працюють хоч і з трохи меншою ефективністю.

Якщо ви бажаєте оснастити свою систему опалення терморегуляторами для батарей, дзвоніть за номером (050) 414-21-26 або замовте зворотний дзвінок.

Связаться с нами

    Задайте вопрос нашим экспертам!

      Файл в формате .jpeg, .png, .pdf, .doc, .xls до 2 Mb

      Спасибо

      Мы свяжемся с Вами в ближайщее время

      Дякуємо

      Ми зв'яжемося з Вами найближчим часом

      Кошик

      Упс, щось пішло не так

      На даний момент кошик порожній :(

      Зв'язатися з нами